اگر به هر دلیلی مثل کمبود یا نبود موجودی، مسدودی حساب، تاریخ انقضاء چک و همچنین امضای نامعتبر و… چک شما برگشت خورده است و حالا به دنبال این سؤال هستید که اگر چک برگشت بخورد چه میشود؟
باید گفت مطابق قانون صدور چک از نظر جزایی و مدنی اگر چک صیادی به هر علتی برگشت بخورد محرومیتهای فراوانی برای شما در نظر گرفته میشود.گاهی اوقات مجازات صادرکنندگان چک برگشتی اگر مبلغ چک بالا باشد حبس تعزیزی و زندان است. در چنین مواقعی لازم است شما با یک وکیل چک برگشتی یا وکیل قراردادها که تخصص زیادی در مورد بررسی اسناد تجاری دارد مشاوره مستقیم داشته باشید؛ چون ممکن است دارنده چک به غیر از مطالبه مبلغ وجه از شما به عنوان کلاهبردار، جعل اسناد تجاری، دزدی و… شکایت کند.
در این میان فقط یک وکیل چک مطابق با دانش حقوقی بالا و تجربه زیادی که دارد با دقت فراوان پرونده چک های کیفری و چک های حقوقی را از تمام جهات بررسی میکند، سپس در زمان برگشت چک صیادی و شکایت دارنده چک مراحل رفع سوء اثر چک را انجام میدهد. از طرفی تا حد ممکن سعی میکند با ارائه بهترین راهکار از توقیف اموال شما توسط فرد طلبکار جلوگیری کند.
اگر مبلغ چک کلان باشد ممکن است دارنده چک از طریق شکایت به اداره ثبت باعث ممنوع الخروجی شما شود که در چنین مواقعی تنها یک وکیل چک متبحر میتواند روند شکایت چک های حقوقی و چک های کیفری شما را بسیار کوتاه و سریع کند.
مطمئن باشید با انتخاب وکیل چک یا وکیل شرکت شما یک پشتیبان اختصاصی خواهید داشت که به طور مداوم شما را از روند پیگیری پرونده مطلع میکند. مهمتر اینکه هیچ نیازی به حضور شما در بانک، اداره ثبت، دادگاه و هیچ مراجع قانونی دیگری نیست. وکیل شرکت یا همان وکیل چک برگشتی به تنهایی تمام تلاش خود را برای رفع نگرانی شما و از بین بردن دغدغهها و محرومیتهای در نظر گرفته برای شما انجام میدهد.
اگر چک پاس نشود چه میشود؟
صرفاً برگشت چک صیادی در کشور ما به معنای بازداشت شدن و زندان رفتن نیست؛ ولی اگر شما به کسی چک بدهید اما نتوانید مبلغ آن را پرداخت کنید احتمال دارد با پیگیریهای قضایی و مجازاتهای مختلفی روبهرو شوید، پس برای اینکه موقع چک برگشتی از مجازاتهای چک برگشتی مثل:
- جریمههای نقدی
- محرومیت از بعضی فعالیتهای اقتصادی
- مسدود شدن تمام حسابهای بانکی
- آسیب رسیدن به شهرت و همچنین اعتبار تجاری خود
و غیره در امان باشید بهتر است برای مشاوره مستقیم و آگاهی از قوانین جدید مجازات چک برگشتی با یک وکیل متخصص در زمینه تجاری و مالی مانند سامان مقیمی در ارتباط باشید.
اگر چک برگشت بخورد حساب مسدود میشود؟
بله، در قانون جدید چک های صیادی محرومیتهای زیادی برای صادرکنندگان چک در نظر گرفته میشود. یکی از این محرومیتها مسدود شدن حساب صادرکننده چک است. البته از افتتاح حساب جدید شما و حتی از صدور کارت بانکی جدید هم جلوگیری میشود. این محرومیت تا جایی است که نمیتوانید حتی کارت هدیه بگیرید. همچنین گردش مالی شما در تمام حسابها از جمله کارتهای بانکی به اندازه کسری مبلغ چک متوقف میشود.
اگر چک صیادی برگشت بخورد چه میشود؟
برگشت خوردن چک صیادی میتواند پیامدهای قانونی و مالی جدی برای صادرکننده چک داشته باشد. در زیر به برخی از این پیامدها و اقدامات اشاره شده است:
- ثبت در سیستم بانکی: زمانی که چک برگشت میخورد، این موضوع در سیستم بانک مرکزی ثبت میشود. این ثبت میتواند تأثیر منفی بر اعتبار مالی شخص داشته باشد.
- محدودیتهای بانکی: صاحب چک برگشتی ممکن است با محدودیتهایی در استفاده از خدمات بانکی مواجه شود، از جمله عدم صدور دسته چک جدید.
- اقدامات قانونی: دارنده چک میتواند جهت وصول وجه چک به اقدامات قانونی مانند شکایت کیفری یا حقوقی بپردازد.
- پرداخت جریمه: ممکن است صادرکننده چک مجبور به پرداخت جریمه یا خسارت بابت دیرکرد پرداخت وجه چک شود.
- ثبت نمره منفی اعتباری: این وضعیت میتواند بر روی نمره اعتباری فرد تأثیر بگذارد و مشکلاتی در دریافت وام یا سایر تسهیلات مالی ایجاد کند.
به طور کلی، برگشت خوردن چک صیادی یک مسئله جدی است که میتواند به اعتبار مالی و آبروی اجتماعی فرد آسیب وارد کند. بنابراین، توصیه میشود همواره قبل از صدور چک، اطمینان حاصل شود که موجودی کافی در حساب برای پوشش چک وجود دارد.
اگر چک صیادی برگشت بخورد حساب مسدود میشود؟
بله، چنانچه به دنبال این موضوع هستید که اگر چک برگشت بخورد چه میشود؟ باید گفت تا اطلاع ثانوی تمام حسابهای بانکی شما مسدود میشود، بنابراین شما نمیتوانید هیچ گونه تسهیلات بانکی را پرداخت کنید. همچنین اجازه صدور ضمانتنامههای ارزی و یا ریالی را هم ندارید. از طرفی اعتبار اسنادی ارزی و یا ریالی شما بسته میشود. مهمتر اینکه این اجازه را ندارید که در سامانه صیاد مجدداً دسته چک بگیرید. البته تمام این ممنوعیتها تا زمانی که بدهی خود را به دارنده چک پرداخت نکنید یعنی تا زمان رفع سوء اثر باقی خواهد ماند.
رفع سوء اثر چک برگشتی صیادی
اگر شما به هر علتی نتوانید مبلغ چک را در تاریخ مقرر واریز کنید و چک شما برگشت بخورد فقط به مدت ۱۰ روز فرصت دارید برای پرداخت چک برگشت خورده اقدام کنید. در غیر این صورت اگر لاشه چک برگشتی موجود باشد باید مبلغ کسری چک را به حساب جاری خود واریز کنید تا چک را وصول شود و بانک اقدامات رفع سوء اثر چک برگشتی را انجام دهد.
چنانچه خارج از چهارچوب بانک شما با دارنده چک به توافق رسیدید لازم است لاشه چک برگشتی را برای رفع سوء اثر چک برگشتی در اسرع وقت به بانک تحویل دهید؛ ولی اگر به هر دلیلی مثل پاره شدن، گم شدن، سوختن و… لاشه چک برگشتی در دسترس نباشد. دارنده چک در دفترخانه اسناد رسمی میتواند با گرفتن مبلغ چک به شما رضایت کتبی بدهد تا بانک از شما رفع سوء اثر کند.
آیا چک برگشتی زندان دارد؟
بله، در مورد این موضوع که اگر چک برگشت بخورد چه میشود باید گفت در برخی شرایط صادرکننده چک صیادی محکوم به چند ماه تا چند سال حبس تعزیزی میشود. البته مقدار حبس صادرکننده چک به موارد ذیل بستگی دارد:
- میزان مبلغ چک برگشتی
- سوء نیت صادرکننده
- تعداد دفعات برگشت چک های صیادی
در سالهای اخیر قوانین مربوط به چکهای برگشتی دستخوش تغییر شده است تا بیشتر جنبه تشویقی و تسهیل حقوقی داشته باشند. با این وجود، در شرایط خاصی هنوز امکان حبس برای صادرکننده چک وجود دارد. این شرایط به طور کلی به شرح زیر هستند:
- شکایت کیفری: دارنده چک میتواند شکایت کیفری علیه صادرکننده چک برگشتی طرح کند. در گذشته، این میتوانست منجر به صدور حکم زندان شود، اما اصلاحات قانونی اخیر تلاش کردهاند تا حبس به میزان بیشتری به جرایم سنگینتر و عدم توانایی در پرداخت محدود شود.
- میزان چک: معمولاً برای مبالغ بالا و در صورت عدم توافق برای پرداخت مبلغ چک برگشتی، امکان رسیدگی کیفری و صدور حکم زندان بیشتر میشود.
- قصور یا عمد: اگر ثابت شود که صادرکننده چک عمداً و به قصد فریب اقدام به صدور چک کرده است، احتمال حکم حبس افزایش مییابد.
اصلاحات قانونی و تلاشهای فعلی بر این متمرکز است که به جای مجازات حبس، روشهای دیگری برای وصول مطالبات انتخاب شود، مانند محدودیتهای بانکی و مالی و برقراری توافقات پرداخت. همچنین در بسیاری از موارد، امکان توافق مجدد بین طرفین برای تسویه چک یا پرداخت اقساطی نیز وجود دارد.
راهنمای استعلام چک برگشتی با پیامک
دقت کنید برای استعلام چک برگشتی با پیامک شما میتواند از طریق کد دستوری (*1*4* شناسه ملی*ذینفع شناسه چک صیادی ) به سادگی استعلام چک های صیادی برگشتی و همچنین رفع سوء اثر چک برگشتی در ۳ سال گذشته را مشاهده کنید.
سایر روش های استعلام چک برگشتی
برای استعلام چکهای برگشتی میتوانید از روشهای زیر نیز استفاده کنید:
استفاده از سامانه های بانکی
سامانه بانک مرکزی:
به سایت رسمی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مراجعه کنید. این بانک سامانهای برای استعلام چک های برگشتی دارد.
میتوانید با وارد کردن شماره چک و اطلاعات مربوطه، وضعیت آن را بررسی کنید.
اپلیکیشن های موبایل بانک ها
بسیاری از بانکها اپلیکیشنهای موبایلی دارند که قابلیت استعلام چک برگشتی را فراهم میکنند:
اپلیکیشن بانک خود را نصب کنید.
به قسمت خدمات چک یا استعلام بروید.
شماره چک و اطلاعات لازم را وارد کنید تا وضعیت چک مشخص شود.
استعلام حضوری
مراجعه به شعبه بانک:
میتوانید به شعبه بانکی که چک در آن صادر شده مراجعه کنید و درخواست استعلام وضعیت چک را داشته باشید.